Uni

Uni on tärkeää terveydelle

Unella on tärkeä merkitys hyvinvoinnille niin nykyarjessa kuin pidemmälläkin tähtäimellä. Täältä löydät vinkit hyvään ja rentouttavaan uneen.

Hyvä uni antaa energiaa ja hyvinvointia. Unella on myös merkitystä usealle kehon toiminnolle, muun muassa immuunipuolustukselle ja muistille. Pitkäaikainen univaje vaikuttaa verenpaineeseen ja aineenvaihduntaan, ja se voi myös lisätä sydän- ja verisuonitautien riskejä.

Hidasta tahtia

Uniongelmat johtuvat usein stressistä. Stressaantuneena keho erittää adrenaliinia, joka lisää valppautta, mikä puolestaan vaikeuttaa nukahtamista. Lisäksi myös itse unettomuus aiheuttaa stressiä, mikä helposti johtaa varsinaiseen noidankehään. Aivoissasi on useita nk. valveillaolokeskuksia, joiden kaikkien on sammuttava enne kuin voit nukahtaa. Siksi on tärkeää, että hidastat tahtiasi, rauhoitut, ja pyrit käsittelemään mahdolliset stressitekijät ja huolenaiheet ennen nukkumaanmenoa. Tähän voit päästä monella eri tavalla. Lue vaikka kirjaa, ota lämmin kylpy, kuuntele rentouttavaa musiikkia tai tee jonkinlainen rentoutusharjoitus. Valitse sinulle parhaiten sopiva tapa.

Päiväunet ja ns. tehonokoset

Jos sinun on vaikea nukkua riittävästi öisin (n. 7–8 tuntia), noin 20–30 minuutin mittaiset päiväunet voivat torjua väsymystä. Myös 15 minuutin tehonokoset ovat hyödyksi. Ne eivät kuitenkaan ole yhtä tehokkaita kuin pidemmät päiväunet. Lyhyiden nokosten etuna voi kuitenkin olla se, ettet herätessäsi tunne oloasi väsyneeksi tai tokkuraiseksi. Pidemmiltä päiväunilta sen sijaan heräät useimmiten syvän unen vaiheesta.

Nukkumiseen liittyviä vinkkejä

  • Ole fyysisesti aktiivinen päivän aikana ja pyri saamaan mahdollisimman paljon päivänvaloa.
  • Hidasta tahtiasi vähän ennen nukkumaanmenoa.
  • Vältä kahvia ja alkoholia, työntekoa tai TV:n tai muun ruudun katselua välittömästi ennen nukkumaanmenoa.
  • Rentoudu 1–2 tunnin ajan ennen kuin menet vuoteeseen. Jos rentoutuminen tuntuu vaikealta, voit kokeilla rentoutumisharjoituksia tai lämmintä kylpyä.
  • Jos et saa unen päästä kiinni, älä jää vuoteeseen 20 minuuttia pidemmäksi ajaksi, vaan nouse ylös ja tee jotain ”puuduttavaa”. Kun alat tuntea itsesi väsyneeksi, mene takaisin vuoteeseen.
  • Makuuhuoneessa tulee olla viileää, mieluiten ei yli 18 astetta.
  • Hanki mahdollisuuksien mukaan hyvä sänky.

Tilapäiset unihäiriöt ovat tavallisia (esimerkiksi yhtenä iltana viikossa ja erityisesti vanhemmalla iällä). Jos uniongelmat sen sijaan jatkuvat kuukauden ajan tai vielä pidempään, ota yhteys lääkäriin.

 

Lähde: https://thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/uni/ohjeita-hyvaan-uneen; Stress Research Institute, Stockholm University.