Miesten terveys

Terveelliset elämäntavat voivat ehkäistä sairauksia

Täältä voit lukea lisää joistakin niistä mahdollisista terveysongelmista ja sairauksista, joita voi ilmetä miehillä keski-iästä alkaen.

Vanheneminen on yksilöllistä. Ikääntyessäsi voit vaikuttaa terveyteesi monin eri tavoin, esim:

  • säännöllisellä liikunnalla
  • ravitsevalla ja terveellisellä ruokavaliolla
  • ylipainon välttämisellä
  • tupakoimattomuudella, nuuskan ja liiallisen alkoholin käytön välttämisellä
  • verenpaineen ja veren rasva-arvojen (kolesterolin) seurannalla.

Keskivartalolihavuus/ylipaino

Aineenvaihduntasi hidastuu, kun ikäännyt. Jos lisäksi liikut vähemmän, vyötärölle saattaa kertyä rasvaa, mitä kutsutaan keskivartalolihavuudeksi. Riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja tyypin 2 diabetekseen riippuu siitä, mihin kohtaan rasvaa rupeaa kertymään. Vaarallisinta on juuri vatsan seudulle kertyvä rasva, sillä tällä alueella muodostuvat suuri osa veren ja maksan rasvoista.

Sydän- ja verisuonitaudit

Sydän- ja verisuonitauteihin, kuten aivoverenvuotoon ja sydäninfarktiin sairastumisen riski kasvaa iän noustessa. Noin 80 % aivoverenvuotopotilaista on täyttänyt 65 vuotta. Tunnetut riskitekijät ovat tupakointi, kohonneet veren rasva-arvot (korkea kolesteroli), korkea verenpaine, lihavuus, tyypin 1 ja 2 diabetes sekä perinnölliset tekijät.

Seuraa verenpainetta ja rasva-arvoja (kolesterolia)

Korkea verenpaine lisää ennen kaikkea aivoverenvuodon riskiä, mutta myös sydäninfarktin, sydämen vajaatoiminnan, munuaissairauksien ja alaraajojen heikentyneen verenkierron riskiä. Jos verenpaineesi on vain hieman koholla, elintapojen muutos voi auttaa. Monia auttaa pelkkä laihduttaminen. Myös säännöllinen liikunta voi laskea verenpainetta. Jos käytät runsaasti alkoholia, myös alkoholin kulutuksen vähentäminen voi johtaa verenpaineen laskuun. Korkeaan verenpaineeseen voi auttaa myös suolan käytön vähentäminen.

Korkea kolesteroliarvo lisää valtimonkovettumataudin riskiä. Kohonneet veren rasva-arvot (korkea kolesteroli) ovat yksi merkittävimmistä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä. Veren rasva-arvoihin vaikuttaa perinnöllisyys, mutta myös se, mitä syöt ja kuinka paljon liikut.

Testosteronin puutos

Testosteronin puutosta voi esiintyä missä vaiheessa aikuisikää tahansa, mutta puutos on yleisintä 60–80-vuotiailla. Useimmiten testosteronin puutoksen aiheuttaa jokin kivesten testosteronituotantoon vaikuttava sairaus, kuten sydän- ja verisuonitauti, tyypin 2 diabetes tai ylipaino.

Ensimmäiset merkit siitä, ettei kehosi tuota tarpeeksi testosteronia, voivat olla:

  • tunnet itsesi väsyneeksi, vetämättömäksi ja aloitekyvyttömäksi
  • sinulla on vähemmän aamuerektioita
  • seksuaalinen halusi on vähentynyt.

Testosteronin puutosta hoidetaan hormonikorvaushoidolla (testosteronilla), joka palauttaa tasot normaaleiksi. Lue lisää testosteronin puutoksesta kohdasta: Testosteronin puutos

Impotenssi/erektiohäiriöt

Tilapäisiä erektiohäiriöitä esiintyy useimmilla miehillä jossain vaiheessa elämää. Noin 25 %:lla 50 vuotta täyttäneistä miehistä on enemmän tai vähemmän hoitoa vaativia erektio-ongelmia, ja nämä vaivat lisääntyvät iän myötä. Täyden erektion saavuttamiseen peniksen verenkierron on kasvettava noin 50–60-kertaiseksi normaaliolotilaan nähden. Tämä puolestaan asettaa kovat vaatimukset verisuonten toimintakyvylle. Erektiohäiriöt voivatkin olla ensimmäisiä merkkejä sydän- ja verisuoniongelmista.

Tyypin 2 diabetes

Koska aineenvaihdunta hidastuu ja solujen insuliiniherkkyys heikkenee iän myötä, riskisi sairastua tyypin 2 diabetekseen kasvaa. Ylipaino on myös diabeteksen riskitekijä.